Proč bolí na kole zadek a co s tím? Radí profesionálové

Tipy
21. 10. 2024

Bolest zadku potká každého cyklistu – začátečníky i takové harcovníky, kteří mají odježděno sezón, že nepamatují. Mezi hlavní důvody, proč tě na kole začne bolet zadek, patří nejen nevhodný výběr sedla a oblečení, ale i špatný posed, technika jízdy nebo slabý střed těla. A co s tím dělat? To se dozvíš na následujících řádcích.

Jak vybrat ideální sedlo?

Sedlo hraje pro tvé pohodlí na kole jednu z nejzásadnějších rolí. I když se pořád můžeš doslechnout, že čím měkčí, tím pohodlnější sedlo je, pravda je trochu komplikovanější. Při výběru nového sedla by ses měl řídit dvěma zásadními kritérii – tvou anatomií, konkrétně šířce tvých sedacích kostí, a stylem jízdy. Pokud nebudeš, ani to nejměkčí sedlo ti nezaručí při jízdě dostatečný komfort a dříve nebo později budeš řešit otlaky nebo opruzeniny nebo bolest nejen zadku.

Jak vybrat sedlo podle šířky sedacích kostí?

Na současném trhu najdeš tisíce sedel nejrůznějších tvarů, velikostí i materiálů. Dají se ale zařadit do pěti hlavních kategorií:

  1. Komfortní sedla – nejlepší volba pro rekreační cyklisty, kteří na kole permanentně udržují vpřímenou pozici a pohybují se na něm na kratší vzdálenosti

  2. Fitness sedla – vhodná volba pro ty cyklisty, kteří si na kole chtějí udržet kondici, ale zároveň při jízdě chtějí udržet vzpřímenou pozici

  3. Výkonnostní sedla – pro vytrvalostní silniční jezdce ale i příznivce trailů, kteří na kole tráví velkou část svého volného času

  4. Závodní sedla – jednoduše: sedla pro ty, kteří mají závodění v DNA – jak na silnici, tak v terénu. Takové sedlo dostává jezdce do předkloněnější a agresivnější pozice, a pomáhá mu tak dosahovat těch nejlepších výkonů

  5. Triatlonová sedla – speciální typ sedel, na němž je triatlet ve výrazném předklonu pro co nejlepší aerodynamiku a přenos energie, specifickým rysem těchto sedel je jejich délka, která je o poznání kratší oproti jiným sedlům

Jak jsme řekli, na trhu najdeš tisíce sedel. O šířce začínající 120 milimetry, ale i takové, které výrazně přesahují šířku 200 mm. Samozřejmě chceš takové, na kterém se ti bude dobře jezdit i po x hodinách a třeba rovnou několik dní v kuse. Ale jak ho vybrat? 

Zapomeň na vybírání na oko ve stylu „líbí/nelíbí“ nebo doporučení od kámoše. Oboje je loterie. Jasně, můžeš vyhrát hned napoprvé, ale spíš to bude trvat o nespočet otlačených a bolavých zadků víc, než bys chtěl. Raději si proto zajdi do takové cyklospeciálky, ve které pomocí speciální pěny měří šířku sedacích kostí, a nech se změřit. Následně vezmi v potaz kolo, na které chceš sedlo dát, tvůj jízdní styl a začni vybírat.

TIP: Zjisti, jak se správně starat o kolo nejen v prvních dnech

Jak si vybrat mezi tvary a materiály sedel?

Jak už jsme řekli – kromě šířky sedacích kostí je zásadní tvůj jízdní styl. Pokud si výkonnostně zaměřený a na kole jsi spíš natažený (více v předklonu), doporučujeme si vybrat delší sedlo se středovým výřezem. Ten totiž snižuje tlak na choulostivé partie.

Máme zároveň štěstí, že se technologie posunuly tak, že se i u levnějších sedel pracuje s kvalitními gely a jinými materiály, které mají životnost i několik let. Pamatuj ale, že žádné sedlo není nesmrtelné. A to ani ta ultra prémiová, mezi která se řadí ta, která se vyrábí na míru pomocí 3D tisku a jsou na ně použité ty nejlepší materiály zaručující minimální gramáž, a přitom mimořádnou odolnost.

Naše kola vybavujeme dvěma typy sedel. Dražší modely vozí od značky Fizik model Taiga, které je 137 mm široké a 260 mm dlouhé a je spíše pro výkonostně zaměřené jezdce dostupnější modely sedláme vlastním sedlem, který je více polstrovaný.

Nastavení správného posedu a technika jízdy

Nevhodně nastavené sedlo nebo řídítka můžou vést nejen k bolesti zad, krku nebo rukou, ale i zadku. Proto bys neměl nastavení posedu podcenit – a s ním i svou techniku jízdy.

U nastavení sedla jsou zásadní tři faktory: výška, úhel a vzdálenost od řídítek. Jak vysoko jej dát? Mělo by být nastavené tak, aby tvá noha byla při spodní poloze na pedálu lehce pokrčená. Pokud bude sedlo vysoko nebo naopak nízko, budeš přenášet větší váhu na sedací kosti, což vyvolá dříve či později bolesti.

Další parametrem je úhel sedla – doporučujeme ho mít buď vodorovně, nebo velmi mírně nakloněné dopředu. V opačném případě budeš opět přenášet větší část váhy na sedací kosti. Nastavení posedu ovlivníš i úpravou vzdálenosti sedla od řídítek. Ideální poměr v rozložení váhy mezi řídítky a sedlem by se měl přibližovat 50:50. Toto ale velmi záleží i na typu kola.

Chceš mít kolo seřízené na míru? Navštiv bikefitting

Jestli to s cyklistikou myslíš vážně, anebo na kole trávíš opravdu každou volnou chvíli a chceš v tom ve zdraví pokračovat, přichází na řadu bikefitting. O co jde? Bikefitter ti díky přesné diagnostice jízdy pomůže upravit kolo přesně na míru. Zaměří se přitom na všechny tvé proporce a doporučí ti, jaké komponenty bys na kole měl upravit – a samozřejmě i jak.

Co si na kolo (ne)obléknout?

Na rovinu: pokud podceníš výběr cyklistických kalhot, ani to nejlepší sedlo na míru ti nepomůže, aby tě nezačal z kola bolet zadek. Nejdůležitějším parametrem, podle kterého by ses měl při výběru takových kalhot řídit, je vycpávka – cyklovložka. A těch jsou stovky.

Jejich základní rozdělení je na pánské a dámské. A pak je otázkou, jak je chceš nosit. Pokud si výkonnostně zaměřený a nevadí ti kalhoty více na tělo, vyber si spíš vycpávku zašitou do různě dlouhých kalhot a legín. Pokud preferuješ volnější kalhoty, můžeš si vybrat cyklovložku, která nahrazuje spodní prádlo.

Proč si na kolo nikdy nebrat klasické spodní prádlo?

Ať si ale vybereš jakoukoliv, nikdy bys neměl cyklovložku nosit společně s běžným spodním prádlem. Další vrstva látky ti totiž při delší jízdě může způsobit otlaky, odřeniny anebo opruzeniny. Obzvlášť když se zpotíš. Cyklovložka plní nejlépe svou funkci právě tehdy, když je v přímém kontaktu s pokožkou, a proto bys měl vždycky jezdit naostro.

TIP: Chceš na kole zhubnout nebo se dostat do formy? Poradíme ti jak!

Jak se starat o oblečení s cyklovložkou?

Po jakékoliv jízdě bys každý kus oblečení, které jsi měl na sobě, měl alespoň krátce propláchnout. Cyklokalhoty s vložkou (nebo samotné cyklovložky) bys měl regulérně vyprat. Kromě jemného pracího prostředku (ideálně na sportovní prádlo) můžeš taky po delší vyjížďce k prášku nebo gelu přidat eko dezinfekci, aby ses zbavil bakterií a zápachu.

Kvalitnější cyklo oblečení běžně snese i praní na 40 °C. Nepoužívej ale aviváž a nesuš dresy ani kalhoty v sušičce nebo na příliš horkých radiátorech. Prádlo by se ti mohlo nejen smrsknout, ale co hůř – ztratit i své funkční vlastnosti.

Po každé jízdě se taky co nejrychleji převlékni do suchého a čistého oblečení. Pot, vlhkost a nečistoty v prádle ti můžou podráždit pokožku a zvýšit riziko opruzenin.

Prevence a co dělat, když už zadek bolí

Bolesti sedacích partií se dá na kole částečně předcházet cvičením a strečinkem. A platí to i pro záda. Nejdůležitější je v tomhle ohledu posílení středu těla, díky čemuž budeš lépe stabilní ve své obvyklé jízdní pozici.

Nezapomeň, že střed těla nejsou jenom břišní svaly, ale taky svaly bederní. Proto kromě různých druhů sklapovaček přidej do své pravidelné rutiny i prkno neboli plank, který můžeš cvičit kdekoliv a v nepočítaně variantách, nebo cviky s balančními pomůckami.

Proč využívat cyklo kosmetiku

Chamois, neboli cyklistické krémy, jsou u běžných cyklistů stále populárnější. A je to dobře. Své využití najdou totiž nejen během etapových závodů, několikadenních bikepackingových výletů nebo dlouhých švihů, ale prakticky při každé jízdě, kdy chceš minimalizovat odřeniny, opruzeniny nebo infekce.

Kvalitní chamois poznáš podle jeho složení. Za nás by mělo být co nejvíce přírodní. Po aplikaci buď na kůži nebo na cyklistickou vložku bys měl cítit chladivý efekt. Pokud jedeš několik hodin, krém můžeš aplikovat opakovaně i během jízdy. A pro urychlení regenerace všech namáhaných partií i po ní.

TIP: Přečti si reportáž, jaké je jet Peklo severu

Někdy si zadek na kole „osedět“ musíš. Jak dlouho to zabere?

Zvlášť po zimní pauze, kdy se na kolo dostaneš jen výjimečně, si i s nejlepší výbavou budeš muset zadek jednoduše osedět. Jak to dlouho trvá? Rozhodně ne jednu vyjížďku. Někdo říká 500–700 km, někdo 10–20 hodin v sedle, někdo zase první měsíc. Jestli ale dodržíš všechna naše doporučení:

  • výběr vhodného sedla,

  • správné nastavení kola,

  • kvalitní cyklo oblečení,

  • pravidelné posilování a protahování,

  • dodržení hygieny,

tak si období, během kterého si zadek musí na kolo zvyknout, výrazně zkrátíš. Tak ať to jezdí s minimem bolesti a maximem zážitků!