Jak se starat o kolo nejen v prvních dnech

Tech
8. 10. 2024

Konečně máš složené nového kolo a říkáš si, jak se o něj správně postarat, aby ti spolehlivě fungovalo? Poradíme, na co bys měl nejen v prvních dnech myslet. Co všechno bys na něm pravidelně měl kontrolovat, jak ho správně čistit nebo kde ho mít, když na něm zrovna nejezdíš. Tak jdeme na to!

Základní nářadí, bez kterého se neobejdeš

Nemusíš být kutil, který všechen servis na kole zvládne svépomocí, ale základní nářadí bys doma měl mít. Jde především o sadu imbusových klíčů, které dostaneš s novým Qayron v krabici. Montpáky na výměnu plášťů, pumpu (a to i na vidlici) a nezapomeň ani na čištění a mazání. V práci s kolem ti taky v mnohém ulehčí stojan, i kdybys na většinu servisu měl využívat profíky, a taky měrka řetězu, o které se rozepíšeme později.

Jaké nářadí si vzít s sebou na kolo

Je vlastně jedno, jestli se chystáš na trail nebo rychlý švih jenom „kolem komína“. Vždycky bys měl s sebou mít základní servisní výbavu a ideálně i lékárničku – třeba v podsedlové brašně. Z nářadí by ti nikdy neměly chybět imbusové klíče, montpáky, lepení (v případě bezduší knoty) a ideálně bys měl s sebou mít i náhradní duši. Tu nenafoukneš bez pumpičky – takže tu s sebou taky! Čím dál tím častěji se ale nahrazuje skladnějšími CO2 bombičkami (ke kterým potřebuješ adaptér, bez kterého jsou ti k ničemu).

A co by měla obsahovat lékárnička? Rozhodně izotermickou folii, elastické obinadlo (doporučujeme se sponkami), krycí obvaz, náplasti, dezinfekci a škrtidlo. Platí ale, že čím vybavenější lékárničku sebou máš, tím lépe – nemusíš ji totiž zrovna použít pro vlastní účely.

Nastavení jízdní pozice

Pořídit si správnou velikost rámu na tvou postavu, resp. celé kolo, není žádná věda. Většina prodejců, včetně nás, má u každého modelu jasně určené, pro jakou postavu je jaká velikost. S nastavením posedu, aby se ti na kole dobře jezdilo, je to ale komplikovanější. A to hlavně proto, že i na centimetr stejně vysocí dva bikeři budou mít paže nebo nohy různě dlouhé.

Co s tím? Jedno je jasné – z jízdy by tě neměla bolet ani bedra, ani krční páteř a měl by ses na kole cítit dobře. Ale jak si kolo správně nastavit?

Začněme výškou sedla, která rozhoduje o efektivitě šlapání. Sedlo by mělo být tak vysoko, že když je pedál v nejnižší poloze, koleno by mělo zůstat mírně pokrčené. Délka představce se jen tak krátit nedá, pokud ti nevyhovuje, musíš si koupit nový. Zato jeho výška ano – pokud zůstane sloupek vidlice nezkrácený, můžeš přesouvat podložky pod a nad představec.

Stejně tak se dá u horských kol pohrát se šířkou řídítek – čím širší budou, tím (minimálně pocitově) jistěji se za jízdy budeš cítit. Dej si ale pozor, abys to nepřehnal – pokud plánuješ řádit v náročném terénu, můžou tě široká řídítka limitovat.

V prvních jízdách každopádně doporučujeme si s sebou vždycky vzít sadu inbusů, aby sis mohl posed vyladit tak, aby ti maximálně dobře seděl. Pár jednoduchými úpravami můžeš z kola, které je zaměřené více výkonnostně, udělat kolo do drsnějšího terénu. A samozřejmě i naopak. Ber zároveň v potaz, že sedlo, délka představce nebo šířka řídítek je na konkrétní model vybráno s důrazem na jeho co možná největší univerzálnost – a třeba právě tobě takové nastavení nemusí 100% sedět. Tak se toho neboj a zkoušej, pokud ti daná jízdní pozice nevyhovuje – a jak? Můžeš třeba zkusit:

  • posunout sedlo v ližinách a tím upravit tvou jízdní pozici,

  • změnit úhel/natočení řídítek pro pohodlnější úchop

  • a stejně tak i upravit polohu brzdových a řadících pák.

TIP: Zajímá tě, co všechno rozhoduje o geometrii kola? Rozepsali jsme se v tomhle článku.

Kontrola spojů a šroubů

Před každou jízdou zkontroluj, že všechny spoje a šrouby, které zkontrolovat dokážeš, jsou dobře utažené. A zároveň, když už budeš něco utahovat, dbej doporučení na míru utažení. Ideálním pomocníkem ti k tomu bude momentový klíč, který ti ukáže, na jaké hodnotě jsi. Pokud to u komponentů (u kterých to máš zpravidla napsáno v Newton metrech – Nm) nebudeš dodržovat, riskuješ zničení závitu a tím i (minimálně) zhoršenou funkčnost komponentu.

Pokud nebudeš mít spoje a šrouby správně utažené (a samozřejmě vyčištěné a namazané), v lepším případě budeš řešit různé zvuky. Ty se pravděpodobně projeví až během jízdy a po několika hodinách můžou jít pořádně na nervy. Horší je to pak se sjíždějící sedlovkou, ale vůbec nejhorší je to s nedotaženými brzdami nebo povolenými řídítky – v takovém případě si pořádný kaskadér!

Kontrola brzd

Zkontrolování funkčnosti brzd je asi to nejdůležitější, co bys měl před každou jízdou udělat. A rozhodně to neplatí jen v situaci, kdy se chystáš vyrazit s kolem do bikeparku – i na rovině brzdy potřebuješ.

Jejich kontrola není přitom jinak těžká. Jakmile stiskneš brzdové páčky, brzdy by měly okamžitě zareagovat. Pro jejich účinek bys je ale neměl ani celé domáčknout – v takovém případě jim chybí brzdová kapalina.

Pokud si měl kolo v suchém prostředí a brzdy pískají a nebrzdí tak, jak si představuješ, může to znamenat, že potřebují seřídit nebo vyměnit brzdové destičky.

TIP: Zjisti, jak se správně starat o brzdy!

Čištění kola

Čištění kola bychom rozdělili na dvě kategorie – mytí, aby se kolo líbilo a čištění, aby bylo 100% funkční.

Sami dobře známe tu motivaci k mytí, když se vrátíme po proježděném dni a venku je hnusně. Důležité je v tomhle kontextu brát potaz komponenty, kterých se špína dotkne minimálně, a těch, které jsou jí neustále vystaveny a trpí na ní.

Jestli necháš rám pár dní nemytý, nic se s ním nestane. Pokud se ale stejně a opakovaně zachováš k řetězu, pohonu, brzdám, ale třeba i k pedálům nebo středu, může se to dříve nebo později projevit na jejich funkčnosti. 

Právě ty si totiž zaslouží tu nejlepší pravidelnou péči, a to v podobě speciálních čistících prostředků a kartáčů, které je zbaví bordelu a mastnoty, a prodlouží tak jejich životnost. A to přece chceš.

TIP: Nauč se jak správně čistit kolo

Mazání řetězu

Rada úvodem: Ještě horší, než špatně namazaný řetěz, je ten, který není namazaný vůbec.

Ale raději rovnou zapomeň na WD-40 a podobná univerzální maziva a maž řetěz kvalitou – vyplatí se ti. A jaké máš možnosti? Jsou zpravidla dvě hlavní – mazání na bázi oleje a vosku.

Olejová maziva jsou všeobecně více využívaná, a to díky snadnější aplikaci. Existuje jich spousta druhů. Především podle toho, do jakých podmínek řetěz chystáš.

Oleje do sucha nezachytávají tolik prachu, ale musíš je aplikovat na řetěz častěji. Oleje do mokra jsou hustší, odolnější, a tím vydrží déle. Přitahují ale více nečistot. Průměrně olejové mazivo na řetězu vydrží od 50 do 150 km – záleží na podmínkách.

Ať už budeš využívat kterékoliv olejové mazivo, vždy bys ho měl aplikovat na čistý a suchý řetěz a přebytečný olej utřít.

Vosková maziva jsou specifická především tím, že jsou funkční až po druhé až čtvrté aplikaci za sebou. Díky tomu i déle vydrží – právě proto jsou často využívaná při ultramaratonech nebo bikepackingových dobrodružstvích. Jejich hlavní nevýhodou je náročnější aplikace a zároveň čištění.

Ať si vybereš pro svůj řetěz jakékoliv mazání, měl bys mít doma měrku řetězu. Stojí pár korun a jednoduše ti napoví, v jakém stavu řetěz máš. Právě totiž vytahaný řetěz může stát na začátku dražších servisních úkonů, jako je třeba výměna převodníků nebo kazety.

Kontrola plášťů a na kolik je foukat

Pláště ovlivňují jak efektivitu, tak komfort jízdy a měly by odrážet jak jezdíš a kde nejčastěji jezdíš.

Ať už si příznivcem užších nebo širších, měl bys pravidelně kontrolovat jejich stav a foukat je na doporučené hodnoty, které jsou uvedené na bočnicích všech plášťů. Tlaky se výrazně liší – některé silniční pláště lze nafoukat až na 10 barů, u plášťů na mtb je většinou doporučené se držet v rozmezí 1,4–2,5 baru. 

A jak poznat, že je čas plášť vyměnit? Když je výrazně opotřebovaný, prasklý (tak, že to lepení nebo tmel jen tak tak zachránil) nebo je potrhaný. Pokud jejich stav budeš ignorovat, neustále riskuješ defekt, který už nespravíš.

Pokud si vyměnil duši za tmel (mlíko), doporučujeme, abys ho pravidelně doplňoval – minimálně jednou za sezónu. A v případě, že na kole nejezdíš alespoň třikrát za týden, kola alespoň protáčej, ať tmel nezaschne a pořád funguje, jak má.

TIP: Nevíš jaký plášť si vybrat? My ano!

Skladování kola

Ideální místo pro uskladnění kola je to, kde je sucho a stín. Vlhkost a extrémní teplota, natož výrazné výkyvy teplot, po čase vedou k poškození materiálu a zkrácení životnosti důležitých komponentů.

Platí, že je vždy lepší mít kolo vevnitř než venku. Ale pokud ho nemáš možnost dát jinam, snaž se ho mít co možná nejlépe chráněné před deštěm a prachem.

Nezapomeň na garanční prohlídku

Jakmile na kole najedeš 100–150 kilometrů, anebo ho máš 2 měsíce, zajdi s ním na garanční prohlídku. Pokud sis koupil kolo právě přes náš e-shop (Qayron.com), můžeš využít partnerské servisy Kolofix, nebo servisu přímo na naší prodejně. Jestli sis kolo koupil u některého z našich partnerů, prohlídku absolvuj u nich.

Servisák se ti na prohlídce zkontroluje všechny spoje, funkčnost brzd, vidlice nebo přehazovačky. Výsledkem bude perfektně seřízený stroj, na kterém tě jízda bude bavit!