Průvodce výběrem velikosti jízdního kola pro každého

Tipy
12. 6. 2024

Výběr správné velikosti kola může být opravdovou výzvou. V našem informačním průvodci se dozvíš, jak zjistit a vybrat vhodnou velikost kola, stejně tak jak správně změřit rám kola. Jaká kritéria jsou důležitá při výběru správné velikosti? Správně vybrané kolo ti pak přinese radost z jízdy bez nepříjemných komplikací.

Výška postavy - jak správně změřit

Pro správný výběr velikosti kola je nutné znát svou přesnou výšku. Pokud potřebuješ provést měření, bude ti stačit rovná zeď, kniha, tužka a metr. Postav se bez bot zády ke zdi, opři knihu o hlavu kolmo ke zdi. Opatrně se odraz ode zdi. Dávej si pozor, abys nepohl/a knihou a označ si tužkou místo pod knihou na zdi. Následně změř vzdálenost od podlahy po označené místo.

U každého našeho kola je uvedena tabulka velikostí, která ti usnadní volbu správného rozměru kola na základě tvojí výšky.

Výška rozkroku

Tato informace není u dospělých kol nezbytně důležitá. U našich kol Qayron tento údaj neuvádíme, ale hraje významnou roli při výběru vhodné velikosti dětského kola.

Výběr velikosti

Při výběru nového kola je klíčovým faktorem pro pohodlnou a bezpečnou jízdu správná velikost rámu. Je překvapivé, kolik lidí jezdí na nesprávně zvolené velikosti a nemají ponětí o tom, jaká velikost by pro ně měla být vhodná. Proto je nezbytné věnovat tomuto výběru maximální pozornost. Nesprávná velikost a nastavení kola může vést ke zdravotním problémům, například s koleny nebo zády.

Jak změřit velikost kola

Pro měření velikosti kola jsou důležité dva hlavní údaje. Prvním je délka sedlové trubky a druhým je tzv. efektivní délka rámu, tedy vodorovná přímka od středu hlavové trubky k středu sedlovky.

Označení velikosti kola

Naše kola Qayron označujeme písemným označením velikosti rámu, tedy S, M, L a XL, podobně jako u oblečení.

Geometrie kola

Každé kolo a každá velikost má svou specifickou geometrii, která zahrnuje rozměry a úhly rámu ovlivňující jízdní vlastnosti. Správně zvolená geometrie umožní výrobci kola dosáhnout lepších vlastností například u trailových nebo enduro kol v terénu, nebo naopak u klasických XC cross-country kol zjednodušenému zdolávání prudkých výjezdů. U gravel kol geometrie ovlivňuje pohodlí při dlouhých vyjížďkách, nebo naopak při zvolení sportovní geometrie lze docílit rychlejších časů.

Geometrie jízdního kola

Důležité rozměry při výběru kola

Existují určité rozměry, které jsou klíčové pro správný výběr velikosti kola. Není třeba držet v ruce metr, některé z nich poznáte na první pohled. Na co se tedy zaměřit?

  • Výška rámu: Základním parametrem je výška horní rámové trubky. Při obkročení kola by horní rámová trubka neměla sahat na rozkrok. Správně by mezi horní rámovou trubkou a rozkrokem měla být mezera asi 3-5 cm pro bezpečnost při manipulaci s kolem.

  • Délka rámu: Druhým důležitým parametrem je délka rámu, s níž lze pracovat volbou vhodných komponentů. Drobná přizpůsobení délky rámu lze dosáhnout například výměnou představce či nastavením sedla.

Reach a Stack

Reach je v současné době klíčovým rozměrem kola, který určuje vodorovnou vzdálenost od vrchní části hlavové trubky. Na reach navazuje hodnota Stack, což je vertikální výška od středového složení k hlavové trubce. Tyto dvě hodnoty poskytují ucelený obraz o vaší jízdní pozici.

Tip: Přesné označení rámu (např. M/17") nemusí vždy dostačovat. Nejpřesnější informace poskytují rozměry Reach a Stack. Tyto údaje vám umožní snadněji porovnat různá kola a zjistit, které vám bude nejlépe vyhovovat.

Výška sedla

Výška sedla je dalším důležitým parametrem. Pokud vlastníš více kol, měla by být výška sedla u všech shodná nebo velmi podobná. Tato hodnota se měří od středu po vrchol sedla.

Tip: Pokud znáš výšku sedla, nastavení nového kola při zkoušení velikosti bude jednoduché.

Nastavení výšky sedla

Problémy s výběrem velikosti

Lidé s menšími anatomickými odchylkami mohou mít velké potíže s výběrem správné velikosti kola. Toto se týká zejména cyklistů s krátkýma nohama. Doporučujeme spíše určit, na kterém kole se cítíte lépe, než se slepě řídit tabulkami.

Co udělat, když jsi na pomezí dvou velikostí?

Tato situace je běžná a optimální volba nemusí být jednoznačná. Obecně platí, že menší rám bude hravější, zatímco větší bude stabilnější a pohodlnější. Dbej na vyváženost pro tvoje cyklistické plány. Pokud chceš jezdit primárně po trailech můžeš vybrat menší velikost rámu. Naopak pokud chceš jezdit na delší výlety, tak větší rám bude pohodlnější.

Nastavení výšky sedla

Správné nastavení kola je klíčové pro pohodlnou jízdu. Doporučuje se "metoda lehce pokrčené nohy" pro ideální nastavení síly při šlapání. V dolní úvrati kliky (tedy v pozici 6. hodiny) by měla být noha lehce pokrčená.

Správná výška sedla

Úpravy kola pro optimální pohodlí

U nového kola se může stát, že některé komponenty nevyhovují potřebám jezdce. Nejběžnější úpravou je změna délky představce nebo sedla pro lepší pocit z jízdy.

Velikosti dětských kol

U dětských kol se neuvádí velikost rámu jako u dospělých, ale průměr ráfků v palcích. Správný průměr zjistíte podle velikostních tabulek výrobců podle věku a výšky dítěte. Je důležité, aby kolo rostlo společně s dítětem pro bezpečný rozvoj dovedností.

Nejčastější chyby při výběru správné velikosti kola

Mezi nejčastější chybu patří ignorování nebo neznalost své výšky. Zní to banálně, ale je hodně cyklistů, kteří jezdí na velikosti rámu, která je určena o 20 cm větším cyklistům. Vybírej tedy podle své skutečné výšky ve velikostních tabulkách, které najdeš u každého modelu kola. 

Další chybou je nevyzkoušení si kola. Pokud máš možnost si kolo vyzkoušet, tak neváhej a kolo si zkus. Prodejce ti poradí a společně zvolíte tu nejlepší velikost rámu, která ti bude vyhovovat.

Pokud vybíráš kolo pro své dítě je důležité, stejně jako u dospělých kol, vybrat správnou velikost. Rozhodně není cesta zvolit o dvě čísla větší rám s myšlenkou, že do něj dítě časem doroste. Větší kolo dítě nezvládne bezpečně ovládat a nebude ho bavit na kole jezdit.