Jak správně umýt kolo

Tipy
27. 8. 2024

Víme, že mytí kola asi nepatří mezi tvoje nejoblíbenější aktivity spojené s cyklistikou. Ale neboj, ukážeme ti, jak kolo umýt rychle a efektivně, aniž bys tím strávil celý den. Poradíme ti, jak se zbavit všech nečistot a jak správně kolo namazat, aby bylo připravené na další jízdu.

Co si připravit?

Na důkladné mytí kola budeš potřebovat různé kartáče, které ti ušetří spoustu času. Jeden kartáč na všechno nestačí, takže doporučujeme sadu různých kartáčů. Měj jeden na rám, druhý na převody, menší na těžko přístupná místa a další na pláště. Při použití více kartáčů o různých tvrdostech nejen že nehrozí poškození komponentů, ale nezaneseš mastnotu tam, kde nemá být.

Užitečným pomocníkem je také pračka na řetěz. Do ní naliješ čisticí prostředek a kartáčky uvnitř odstraní z řetězu veškerou špínu.

Pořiď si kvalitní čisticí prostředky, které jsou šetrné k komponentům a ekologicky nezávadné. Hodit se ti bude i odmašťovač na řetěz a pohon, který funguje lépe než běžné čističe.

Aby se ti s kolem lépe pracovalo, doporučujeme si pořídit stojan. Na domácí servis je ideální přenosný montážní stojan, ale pokud se na složitější opravy necítíš, postačí i obyčejný stojan za zadní kolo nebo za osu klik.

Jak na mytí kola?

Mytí kola je jednoduché a není se čeho bát. Nám se za léta praxe osvědčil následující postup.

Krok první - příprava

Najdi si vhodné místo, kde můžeš kolo umýt. Můžeš to udělat na dvorku nebo na chodníku. Pokud máš možnost použít vodu z hadice, bude to skvělé, ale postačí i kbelík s vodou. Pokud se rozhodneš použít vapku, buď velmi opatrný. Použití vysokotlakého čističe nedoporučujeme, protože můžeš tlakem vody poškodit ložiska. Existují ale i speciální vapky, které jsou určeny pro jízdní kola. Mají nižší tlak, který nepoškodí komponenty tvého kola.

Krok druhý - předmytí

Začni tím, že opláchneš kolo, abys odstranil co nejvíce nečistot. Na jednotlivé části kola použij vhodné čisticí prostředky a nech chvíli působit. Rám a vidlici očisti jemným kartáčem, aby se nepoškodil lak. Na pláště a ráfky můžeš použít tvrdší kartáč, kterým snadno odstraníš i zaschlé bláto.

Krok třetí - čištění řetězu a pohonu

Na řetěz a pohon nanes odmašťovací prostředek a nechej ho chvíli působit. Pokud máš pračku na řetěz, vyper v ní řetěz, aby se zbavil veškerých nečistot. Dále vyčisti kazetu, převodníky a kladky přehazovačky menším a tvrdším kartáčem. Dbej na to, aby se mastnota nedostala na brzdové kotouče nebo destičky, což by mohlo snížit jejich funkčnost.

Krok čtvrtý - čištění rámu a komponentů

Po předmytí a vyčištění pohonu je čas na finální vyčištění. Na rám nastříkej čistič a měkkým kartáčem jej očisti. Stejně postupuj i u vidlice. Na tyto díly nepoužívej tvrdé kartáče, kterými bys mohl/a poškodit lak. Nezapomeň ani na těžko přístupná místa, jako je zadní stavba u celoodpruženého kola. Odvodňovací otvor pod šlapacím středem udržuj čistý aby případná voda, která se dostala do rámu, mohla odtékat.

Krok pátý - opláchnutí

Po důkladném očištění od všech nečistot kolo opláchni čistou vodou. Ideálně použij kyblík s vodou nebo hadici s malým proudem. Vapka může být rychlejší, ale hrozí, že se voda dostane do komponentů a ložisek, což může vést k jejich poškození.

Krok šestý - vysušení

Kolo je potřeba dobře vysušit, aby komponenty nezačaly korodovat. Nejlepší je použít kompresor, který vyfouká vodu i z těžko přístupných míst. Pokud ale nemáš kompresor, můžeš kolo vysušit na slunci a zbytek vody otřít hadříkem.

Tip: Pokud chceš mít jistotu, že v pohyblivých částech kola nezůstala žádná vlhkost, můžeš použít vytěsňovač vlhkosti, který zároveň komponenty namaže ochranným olejem.

Krok sedmý - mazání

Když je kolo čisté a suché, je důležité všechny potřebné komponenty namazat. Správné a pravidelné mazání prodlužuje životnost kola. Použij maziva vhodná pro jednotlivé části, ať už se jedná o řetěz, brzdy nebo odpružení. Nepoužívej WD-40, které není vhodné pro mazání kola, ale může pomoci uvolnit zarezlé šrouby.

Mazání řetězu: Vyber si mazivo podle podmínek, ve kterých jezdíš (sucho, mokro, zima). Mazivo nanes na každý článek řetězu. Výrobci udávají jestli je třeba nechat mazivo nějaký čas působit. Proto není vhodné hned po mazání řetězu vyjet na vyjížďku. Zbylé mazivo pak utři hadrem. Oblíbené jsou i vosková maziva, na která se nelepí nečistoty. U těch je ale důležité před jejich první aplikací důkladně odmastit celý pohon.

Mazivo na odpružení: Odpružené vidlice, tlumiče a teleskopické sedlovky potřebují speciální mazivo, které chrání před prachem a zároveň maže. Maziva, která jsou pro tyto komponenty určené jsou zpravidla ve spreji, který nastříkej na pístnici a párkrát propruž. Zbylé mazivo poté setři utěrkou. Dej pozor, aby se při aplikaci maziva nedostalo na brzdové kotouče nebo destičky.

Ochrana rámu: Na rám můžeš použít leštící spreje, které odpuzují nečistoty. Ušetříš si tak čas při dalším mytí. Proti poškrábání doporučujeme ochrannou fólii, která tvůj rám ochrání hlavně v terénu.

Krok osmý - zkušební jízda

Po umytí a namazání nezapomeň na zkušební jízdu. Zjistíš tak, jestli vše funguje správně.

Jak na elektrokola?

Mytí elektrokola je podobné jako u běžného kola, ale věnuj zvláštní pozornost elektrickým částem, hlavně baterii a motoru. Vyvaruj se použití vysokého tlaku vody v těchto oblastech. Vždy umývej elektrokolo s nasazenou baterií.

Jak často mýt kolo?

Mytí kola nemá pevný časový interval, ale je důležité ho provádět pravidelně, zvláště po jízdě v blátě nebo dešti. Pravidelná údržba zabrání poškození komponentů a prodlouží životnost kola.

Časté chyby při mytí kola

  • Mastnota na brzdách může snížit jejich funkčnost. Při mytí kola si dávej pozor aby se vyplavující mastnota z pohonu nedostala na brzdové destičky a kotouč. Pro očištění brzd použij sprej, který je přímo určený na jejich odmaštění.

  • Použití vysokotlakého čističe může poškodit citlivé komponenty. Vysoký proud vody se tlakem dostane do pohyblivých částí, které poté zkorodují a nenávratně se poškodí. 

  • Nevhodné kartáče mohou poškrábat lak. Pokud na rám použiješ tvrdý kartáč tak hrozí, že si poškrábeš lak na svém miláčkovi. Proto používej měkký kartáč a nemusíš mít obavu o lak.

  • Nedostatečné vysušení nebo mazání může vést ke korozi a poškození. Vždy po umytí musíš kolo pečlivě vysušit a namazat. Nikdy nedávej mokré kolo do vlhkého sklepa, ve kterém je riziko vzniku koroze téměř jisté.

  • Nedostatečné nebo naopak přílišné mazání kola. Pokud po umytí kolo správně nenamažeš, pohyblivé části nebudou fungovat tak, jak by měly. Zvýší se tření mezi komponenty a hrozí jejich opotřebení a poškození. Pokud řetěz není dostatečně promazaný, začne kolo vydávat nepříjemné zvuky a řazení nebude plynulé. Ale s mazáním to nesmíš ani přehánět. Nadměrné množství maziva může na řetězu zadržovat nečistoty, které pak způsobují opotřebení kazety a převodníků.

 

Dodržuj tyto rady a tvoje kolo ti vydrží dlouho a v perfektním stavu!