Péče o brzdy na kole: Návod a rady pro cyklisty

Tipy
22. 8. 2024

Brzdy jsou klíčovou součástí bezpečnosti na kole, takže je potřeba je udržovat v top stavu. Připravili jsme pro tebe přehledný návod, jak o ně pečovat podle typu brzd a jak řešit nejčastější problémy.

Jak často bys měl kontrolovat brzdy na kole?

Protože selhání brzd může vést k vážným nehodám, ideálně je kontroluj před každou jízdou. Když zjistíš, že je něco poškozené nebo opotřebované, rozhodně na kole nejezdi, dokud to nespravíš. Základní údržbu a seřízení brzd zvládneš i doma, ale důkladnější servis raději svěř odborníkům, abys měl jistotu, že brzdy fungují na sto procent.

Pokud jezdíš jen sezónně, stačí dát kolo na servisní prohlídku jednou ročně. Ale jestli jezdíš celý rok, návštěva servisu několikrát do roka není od věci.

Jak kontrolovat brzdy?

Údržba brzd záleží na tom, jaký typ máš. Na kole se nejčastěji setkáš s moderními kotoučovými nebo klasickými ráfkovými brzdami. Kotoučové brzdy se dělí na hydraulické a mechanické.

Prvním krokem je kontrola chodu brzd. Brzdová páčka by neměla propadnout ke gripu řídítek. Pokud se páčka propadá nebo je měkká, je čas na servis.

Kontrola brzd

Pokud máš kotoučové brzdy, koukni na zadní i přední třmen a ujisti se, že brzdové kotouče jsou správně vystředěné mezi destičkami. Destičky by měly při stisknutí brzdy dosáhnout úplného kontaktu s kotoučem. Pokud jsou destičky lesklé nebo nepravidelně opotřebované, obrous je brusným papírem. Když mají tloušťku menší než 3 mm, včetně kovového držáku, je čas na výměnu. U hydraulických brzd také zkontroluj spoje hadiček, jestli někde neuniká brzdová kapalina, a stav kotouče, jestli není opotřebovaný nebo zvlněný.

U ráfkových brzd pravidelně kontroluj opotřebení brzdových špalků a stav ráfků. Zkontroluj, zda je na špalících dost materiálu a ujisti se, že ráfek není probržděný. Některé špalíky a ráfky mají rysku, která ti ukáže, kdy je čas na výměnu.

Údržba a čištění brzd

Kotoučové brzdy: K efektivnímu čištění kotoučů a destiček potřebuješ isopropylalkohol nebo speciální čistič brzd, papírové utěrky nebo čistý hadřík a latexové rukavice (nejsou nutné). Nastříkej čistič na destičky a kotouč, případně je otři hadříkem. Pokud je potřeba, postup zopakuj.

Ráfkové brzdy: Použij isopropylalkohol nebo čistič kol, papírové utěrky, malý kartáček (třeba zubní kartáček s měkkými štětinami) a latexové rukavice (nejsou nutné). Ráfky a špalíky umyj čističem kol. Kartáčkem odstraníš nečistoty a na závěr odmasti špalíky i ráfek čističem brzd.

Jak správně seřídit brzdy?

Hydraulické brzdy: Seřízení je trochu složitější. Nastavuje se poloha třmenu vůči kotouči. Třmen povolíš imbusovým klíčem a vystředíš ho vůči kotouči. Nejpřesnější metoda je "pohled skrz třmen". Inbusové šrouby střídavě utáhni, přičemž třmen drž pevně v dané pozici.

Mechanické kotoučové brzdy: Nastavení třmenu probíhá stejně jako u hydraulických brzd. Na třmenu je také šroub, který drží napnuté lanko. Pokud je lanko volné, povol šroub, napni lanko a šroub dotáhni. Pro jemné doladění použij stavěcí šroub na brzdové páčce.

Ráfkové brzdy: Seřízení je jednoduché – jde o správnou vzdálenost a úhel brzdových špalků od ráfku a správné napnutí lanka. Špalíky nastavíš pomocí šroubů na jejich těle. Po povolení šroubu špalíkem pohni do požadované polohy a šroub opět dotáhni. Na čelistech můžeš nastavit předpětí pružiny, pokud čelisti nedosedají k ráfku souběžně. Lanko upravíš pomocí stavěcího šroubu na brzdové páčce.

Jak prodloužit životnost brzd?

Klíčem k dlouhé životnosti brzd je jejich pravidelná údržba a čištění. Pozornost věnuj brzdovým destičkám a lankům. Lanka pravidelně ošetřuj doporučeným mazivem. Rozhodně doporučujeme jednou za čas brzdy zkontrolovat v odborném servisu.

Výběr správných brzdových destiček

Každý výrobce používá jiný typ a tvar destiček, takže před výměnou zjisti značku a model brzd na kole. Nejrozšířenější jsou polymerové (organické) a sintrované (metalické) destičky. Polymerové destičky mají rychlý brzdný účinek, ale dříve se opotřebují. Sintrované destičky mají delší životnost a jejich brzdný výkon je stálý. Zkontroluj i kompatibilitu destiček s brzdovým kotoučem. Pokud nevíš, které zvolit, poraď se s odborníkem.

Brzdové destičky

Jak řešit časté problémy s brzdami?

Skřípání brzd: Nepříjemné skřípání způsobují špinavé nebo špatně seřízené brzdové destičky. Očisti je podle návodu výše. Pokud skřípání přetrvává, zkontroluj vyrovnání destiček nebo špalíků.

Slabá brzdná síla: Pokud brzdy nebrzdí, jak by měly, zkontroluj opotřebení destiček, zavzdušněné brzdy, povolená lanka nebo špinavé ráfky.

Škrtání brzd: Pokud brzdy škrtají o kotouč, může být problém v nevyrovnaných třmenech nebo zvlněném kotouči. U ráfkových brzd může být na vině špatně nastavené špalíky nebo ohnutý ráfek.

Únik kapaliny hydraulických brzd: Pokud uniká kapalina, pravděpodobně je poškozená brzdová hadička nebo těsnění. Vyměň poškozené díly, ale doporučujeme to nechat na odborném servisu.

Rezavějící brzdová lanka: Pokud jsou lanka zrezivělá, okamžitě je vyměň, abys předešel nebezpečnému selhání brzd. Prodloužit životnost nových lanek můžeš použitím bovdenů s gumovým vstupem.