Jak vybrat pláště?

Tipy
17. 7. 2024

Znáš ten pocit, když vybíráš nový plášť a nevíš si rady s výběrem? Netušíš, jaký rozměr pláště potřebuje tvoje kolo? Nebo váháš nad různými modely a nevíš, který je ten pravý? S naším průvodcem ti snadno poradíme, jak vybrat ten správný plášť pro tvé ježdění.

Jak zjistit, jakou velikost pláště potřebuju?

Dnes je na trhu obrovské množství plášťů různých velikostí. K výběru správného pláště potřebuješ znát dvě hlavní informace: průměr kola a šířku pláště. Tyto údaje najdeš na boku svého současného pláště. S těmito informacemi můžeš přijít k nám a společně vybereme ten správný plášť.

Označení plášťů - palce nebo milimetry?

U horských kol je průměr plášťů udáván v palcích, zatímco silniční, gravel nebo trekingová kola jsou označovány podle evropské normy ETRTO, což je vnitřní průměr kola v milimetrech. Někdy se ale u těchto kol můžeš setkat s označením v palcích.

Šířka pláště

Šířka pláště má významný vliv na jízdní vlastnosti kola. Širší pláště poskytují více komfortu, zvláště v terénu, ale mohou také znamenat vyšší valivý odpor. Zkontroluj, zda má tvůj rám dostatek místa pro širší plášť a ověř, že je plášť kompatibilní s šířkou ráfku.

Výběr pláště podle jízdního stylu

Tvůj jízdní styl určuje typ pláště. Například, plášť s hrubším vzorkem se skvěle hodí do terénu, ale na silnici bude pomalejší a rychleji se opotřebuje. Jemnější vzorek zase umožňuje rychlou jízdu na silnici, ale může ztrácet přilnavost v mokrém terénu.

Výběr pláště podle disciplíny

Každá cyklistická disciplína má své specifické požadavky na plášť. XC kola mají menší vzorek pro univerzálnost, zatímco trailová a enduro kola mají hrubší vzorek pro lepší přilnavost a odolnost. Silniční kola se většinou zaměřují na šířku a směs, zatímco gravel kola mají širší spektrum dostupných plášťů od hladkých po hrubé.

Provedení patky - drát nebo kevlar?

Drátová patka je tradiční konstrukce, která je těžší a méně flexibilní. Kevlarová patka je lehčí a flexibilnější, což může zvýšit rychlost a komfort jízdy. 

Jaké jsou výhody a nevýhody jednotlivých variant?

Drátová patka:

- Klasická konstrukce s drátem obaleným opletovou látkou.

- Obvykle bývá těžší a méně ohebná.

- Lépe odolává bočním nárazům.

- Častěji cenově dostupnější.

Kevlarová patka:

- Moderní technologie využívající Kevlarová vlákna.

- Je lehčí a pružnější, což může zlepšit rychlost a komfort jízdy.

- Poskytuje lepší ochranu proti proražení a snižuje celkovou hmotnost kola.

- Obvykle dražší než drátové patky.

Co znamená hodnota TPI?

U plášťů se často setkáš s pojmem TPI. Tato hodnota označuje počet vláken na jeden palec látky pláště. Čím vyšší je TPI, tím kvalitnější a lepší jsou jízdní vlastnosti pláště – může být lehčí, měkčí a poskytuje lepší tlumení nárazů.

Bezdušové pláště (tubeless ready)

Pokud plánuješ jezdit pravidelně, třeba několikrát týdně, zvaž přechod na bezdušový systém. Bezdušové pláště přinášejí oproti těm s duší několik výhod, jako jsou lepší jízdní vlastnosti. Díky možnosti používat nižší tlak vzduchu než u duší je jízda v terénu pohodlnější. V případě defektu se o opravu postará tmel, který je potřeba nalít do pláště při instalaci bezdušového systému. Samozřejmě, i bezdušový plášť lze v případě potřeby osadit klasickou duší.

Směsi plášťů

U vyšší třídy plášťů máš možnost výběru mezi různými směsmi gumy, ze kterých jsou tyto pláště vyrobeny. Každý výrobce své směsi pojmenovává odlišně. Ty nejlepší pláště jsou složeny z tří vrstev gumy, což výrazně ovlivňuje jejich jízdní vlastnosti v terénu. Díky tomu si můžeš vybrat pláště, které jsou ideální pro tvrdé povrchy, mokré podmínky nebo měkkou lesní půdu.

Úprava boků

U trailových a enduro plášťů se setkáš s různými úpravami bočnic. Pokud potřebuješ plášť, který je ideální pro jízdu přes kameny nebo pro závodní podmínky, sáhni po těchto vyztužených variantách. Nabízejí zvýšenou ochranu proti defektům, ale na druhou stranu jsou těžší a složitěji se instalují.

Životnost pláště

Životnost pláště ovlivňuje mnoho faktorů. Kromě počtu najetých kilometrů, což platí především u silničních kol, závisí opotřebení pláště také na typu terénu, kde jezdíš. Na kamenitých stezkách a trailech se dezén rychleji opotřebovává. Dalším faktorem je volba směsi gumy – měkčí směs sice poskytuje vyšší komfort a lepší přilnavost, ale rychleji se opotřebuje. Časté brzdění smykem také snižuje životnost pláště.

Různé pláště vepředu a vzadu

Ano, spousta cyklistů volí kombinaci různých plášťů podle svých preferencí. Staré cyklistické pořekadlo říká, že přední plášť určuje směr a zadní poskytuje pohon. Proto často uvidíš, že je vepředu namontovaný plášť s agresivnějším vzorkem pro lepší trakci, zatímco vzadu jemnější vzorek pro hladší jízdu. Tento přístup je oblíbený především v technických disciplínách, jako je enduro nebo sjezd.

Co dělat při větším defektu?

Pokud řízneš nový plášť nebo máš větší defekt, lze ho opravit pomocí záplaty z vnitřní strany pláště nebo použitím knotu pro bezdušové pláště. Nemusíš se bát, takto opravované pláště dál plní svojí funkci bez větších problémů.