Nejlepší trail centra a bikeparky v ČR

Tipy
10. 7. 2024

Rád bys strávil svou dovolenou na kole, ale nevíš, kam se vydat? Tento článek ti přiblíží a doporučí bikeparky a trail centra, která stojí za návštěvu. Který park je nejlepší a kterým by ses měl vyhnout? Na co bys měl být opatrný?

Úvod

Pokud jsi ještě nikdy nenavštívil/a bikepark, nemusíš mít obavy. Téměř všechna centra nabízejí traily různých obtížností - od nejlehčích označených modrou barvou až po nejtěžší černé. Střední obtížnost nese červené označení. Při výběru prvního bikeparku zvaž, zda jsou tamní traily pro tebe jezditelné. Většina bikeparků má lanovku, která ti usnadní výjezd na vrchol.

Trail Park Klínovec

Mezi Jáchymovem a Božím Darem se nachází středisko Klínovec. Stejnojmenná hora, která dosahuje výšky 1244 metrů, nabízí aktivity nejen pro cyklisty, ale také pro turisty a v zimě pro lyžaře. Cyklisty potěší čtyři traily, které jsou rozlišené podle obtížnosti. Bez ohledu na tvou zkušenost si tady každý najde své. Užít si můžeš 10 km dlouhý flow trail Azur, nebo pokud jsi zkušený endurista či milovník downhillu, můžeš zvolit černý nebo oranžový trail. Pravděpodobně nejznámějším úsekem místních trailů je tzv. Německá, která je součástí oranžového downhill trailu.

Trailpark Plešivec

Trailpark Plešivec je moderní a rychle se rozvíjející středisko, které se nachází přibližně 20 km od Klínovce. Tento trailpark má unikátní charakter, protože za jeho výstavbou stojí známý český bajker Michal Prokop, což se odráží v náročnosti místních trailů. Plešivec je ideální volbou pro zkušenější jezdce, kteří jsou připraveni čelit technicky náročnějším a fyzicky vyčerpávajícím trasám.

Bikepark Špičák

Bikepark Špičák, nacházející se v malebném prostředí Šumavy, je oblíbeným cílem pro nadšence horských kol. Nabízí pestrou škálu trailů, které uspokojí různé úrovně jezdců. Začátečníci ocení méně náročné trasy s plynulými sjezdy a mírnými zatáčkami, vhodné pro rodiny a rekreační bikery. Pokročilejší jezdci najdou technicky náročnější traily s kořeny, kameny a prudšími sjezdy, poskytujícími adrenalinové zážitky. Pro zkušené bikery jsou připraveny extrémní trasy plné skoků a komplikovaných překážek. Bikepark Špičák je díky své rozmanitosti a kvalitní údržbě skvělým místem pro všechny úrovně jezdců.

Bike X Zone Sušice

Bikepark Bike X Zone Sušice, situovaný v krásném prostředí Šumavy, je oblíbeným místem pro horské cyklisty všech úrovní. Nabízí rozmanité traily, které uspokojí jak začátečníky, tak zkušené jezdce. Méně náročné trasy jsou ideální pro nové bikery a rodiny, protože poskytují plynulé sjezdy a široké zatáčky. Pro středně pokročilé jezdce jsou připraveny techničtější traily s přírodními překážkami, jako jsou kořeny a kameny. Zkušení bikery ocení trasy s prudkými sjezdy, skoky a náročnými úseky. Bikepark Bike X Zone Sušice je díky své rozmanitosti a skvělé údržbě vynikajícím místem pro všechny cyklisty.

Monínec

Bikepark Monínec, nacházející se ve Středočeském kraji, je vyhledávaným cílem pro horské cyklisty všech kategorií. Nabízí rozmanité traily vhodné pro začátečníky i zkušené jezdce. Lehké trasy s menším sklonem a plynulými zatáčkami jsou ideální pro rodiny a méně zkušené bikery. Pro středně pokročilé jezdce jsou zde připravené techničtější traily s různými přírodními a umělými překážkami, které představují příjemnou výzvu. Zkušení jezdci ocení náročné traily s prudkými sjezdy, skoky a technickými úseky. Díky pečlivé údržbě a kvalitní infrastruktuře je Bikepark Monínec skvělým místem pro všechny nadšence horské cyklistiky.

Šemberské stezky

Šemberské stezky, nacházející se ve Středočeském kraji, jsou oblíbenou destinací pro horské cyklisty všech úrovní. Tato síť trailů nabízí rozmanité trasy, které uspokojí jak začátečníky, tak pokročilé jezdce. Lehčí traily jsou navrženy s mírným sklonem a plynulými zatáčkami, což je ideální pro rodiny a méně zkušené bikery. Pro středně pokročilé jsou zde techničtější trasy s přírodními překážkami, jako jsou kořeny a kameny. Zkušení jezdci najdou náročné traily s prudkými sjezdy, skoky a technickými úseky. Díky pravidelné údržbě a dobře promyšleným trasám jsou Šemberské stezky skvělým místem pro všechny milovníky horské cyklistiky.stoupací trail.

Bikepark Ještěd

Tak trochu specifický bikepark. Nabízí solidní zázemí, ale zároveň horší služby. Místní stavitelé jezdcům nabídnou dva hlavní traily: ikonickou freeridovou trať La Spaghetta s množstvím skoků a náročný El Masacre downhill, na kterém se dlouhé roky jezdí závody. Připrav se, že pokud bude pršet, budeš jezdit na sklopené sedačce. 🙂 Můžeš zde využít slevu GoPass a ušetřit. Na druhou stranu parkovné na den tě vyjde na 200,- 

Tanvaldský Špičák

Bikepark na Tanvaldském Špičáku je ideální pro jezdce všech úrovní. Tento park je navržen tak, aby byl přístupný i méně zkušeným bikerům, kteří si mohou užít plynulé klopené zatáčky a široké cesty. Nabízí dva hlavní traily: jeden ideální pro začátečníky a druhý pro pokročilejší jezdce s náročnějšími úseky. Navíc zde najdeš i třetí, dočasný hrabankový trail s černou klasifikací. Tanvaldský Špičák je skvělým místem pro každého, kdo si chce užít jízdu v krásném prostředí Jizerských hor.

Trutnov Trails

Trutnov Trails, situované v malebném okolí Trutnova, představují rozmanitou síť tras pro všechny bajkery. Od lehkých tras pro začátečníky s mírnými sklony a plynulými zatáčkami až po náročné sjezdy s technickými pasážemi pro zkušené jezdce, zde najdou všichni své místo. Středně pokročilí cyklisté budou mít radost z technicky náročných tras s přírodními překážkami, zatímco zkušení bikery potěší adrenalinové zážitky na náročných sjezdech a různorodých terénech. 

Bike resort Peklák

Peklák nabízí širokou škálu tras pro různé úrovně jezdců. Začátečníci ocení lehčí trasy s plynulými zatáčkami a mírnými sklony. Středně pokročilí jezdci se mohou vydat na techničtější traily s kořeny a různými překážkami. Pro zkušené bikery jsou k dispozici náročné sjezdy s prvky jako skoky a strmé úseky. Peklák poskytuje rozmanitost terénu a zábavné výzvy pro všechny.

Trail Park Dolní Morava

Velké středisko, ve kterém se vyřádí všichni, nejen bajkeři. Je tu bobová dráha i nejdelší visutý most na světě Sky Bridge 721. V bikeparku si můžeš vybrat traily podle svých zkušeností od pohodového 7km dlouhého Selského trailu až po Downhill trail o délce 2km s náročnými přírodními pasážemi a velkými skoky.

Trailpark Bukovka

Nedaleko Červené Vody se nachází středisko Bukovka, ve kterém si užijí rodiny s dětmi, ale i zkušenější bikeři. Nahoru tě vyveze lanovka a cestu dolů si můžeš vybírat ze dvou trailů. Pokud si chceš máknout, můžeš využít stopací trail. U zázemí je také minibikepark a pumptrack.

Areál Kouty

Kousek pod přečerpávací vodní elektrárnou Dlouhé stráně se nachází Areál Kouty, které nabídnou ortodoxní bajkerský zážitek. Toto středisko sice nabízí modrý trail, ale jinak jsou místní tratě obtížnější. Na černém trailu s názvem Koutníkův sen se jezdí závody v downhillu a v okolí areálu se jezdí i Česká Endurosérie. Jedinečnost tohoto střediska je i v nabízených službách, které jsou na velmi vysoké úrovni.
Hned vedle Areálu Kouty je bikepark Kareš.

Trail & Enduro Park Kraličák

Tento resort nabízí 22km trailů od těch nejjednodušších pro celé rodiny až po ty nejnáročnější, na kterých se jezdí závody České Endurosérie. Krásné výhledy, asfaltový pumptrack nebo pohodový flow trail uspokojí každého. Pokud si chceš kopec vyšlápnout za své, můžeš využít tři stoupací traily.

Trail centrum Rychlebské stezky

Rychleby jsou podobné trutnovským trailům. Ani zde nenajdeš lanovku, ale stoupací trail a velké množství kamenů, které jsou možně i nemožně rozmístěny po stezkách. Své si tu najde každý od začínajících jezdců až po zkušené bajkery. Pokud máš e-bike, tak tuto lokalitu vynech.

Bikepark Kopřivná

Takhle by měl vypadat každý bikepark. Najdeš tu vše a pro všechny. Od lehkých trailů až po downhillové trasy. Ano, někdo může namítnout, že je více podobných areálů, ale tady můžeš vybrat ze tří modrých, dvou červených a dvou černých trailů. Navíc tu najdeš zelený single track, skill zónu a připravuje se nová air lajna. Asi největším lákadlem pro zkušené jezdce je trail Dirtzilla s vyššími a prudkými skoky.

Heipark Tošovice

Další z bikeparků, kde si na své přijde opravdu každý. Od lehkých trailů, na kterých si zablbnou děti nebo méně zkušení jezdci až po ty, kteří hledají náročné výzvy se skoky. Jeden z trailů zde stavěl i legendární Michal Maroši. Najdeš tu i největší pumptrack v čechách. 

Single Trail Moravský kras

Trailcentrum, které je vhodné pro rodiny s dětmi, ale najdeš tu i černé, náročné, singletracky. Stezky jsou situovány do tří okruhů a celková délka trailů je úctyhodných 28,5km. Nenajdeš tu lanovku, využít musíš stoupací trail.

Single Trail Moravský kras - Mariánské údolí

Hned vedle Single trailů Moravský kras najdeš i další bikerskou lokalitu, Mariánské údolí. Pokud hledáš pohodové flow traily, které zvládnou i děti, tak tady je to pravé místo. Zdatnější jezdci zde využijí okruh číslo 3, který nabídne náročnější traily. Stejně jako v centru Moravský kras tu nenajdeš lanovku. Pro výjezd na traily musíš využít stoupací trail.

Nejlepší bikepark v Čechách

Který bikepark je ten nejlepší? To je otázka, na kterou není odpověď. Každý bikepark je něčím specifický. Ať už se jedná o podloží a náročnosti trailů nebo nabízených služeb. Dá se ale říct, že většina středisek pochopila důležitost letní sezóny, která trvá déle než ta zimní a proto se snaží bajkerům vyjít vstříc. Drtivá většina středisek myslí na rodiny s dětmi, ale najdou se taková, která jsou spíše ortodoxnějšími a jsou vhodná pro pokročilejší jezdce. Nicméně podle ankety z roku 2022 vyhrála o nejlepší středisko Kopřivná.

Bikepark Kopřivná

10 rad jak se chovat v bikeparku

1. Nepřeceňuj své schopnosti – Pokud narazíš na překážku, kterou nezvládáš, raději ji přenes.

2. Měj vždy helmu – Helma je základní ochranný prvek. Na těžší traily se hodí integrální helma.

3. Měj u sebe nabitý telefon – Pro případ nouze si můžeš zavolat pomoc.

4. Mysli na ostatní jezdce – Buď ohleduplný k ostatním jezdcům na trati.

5. Nejezdi sám – Je lepší jezdit ve skupině pro případ zranění.

6. Nepij alkohol – Alkohol snižuje tvou soustředěnost a můžeš přecenit své schopnosti.

7. Měj pojištění na rizikové sporty – Bikeparky jsou rizikové, proto nezapomeň na odpovídající pojištění.

8. Nenič traily – Respektuj práci trailbuilderů a nic nepředělávej.

9. Nechoď v protisměru trailu – Pokud se potřebuješ vrátit, použij okolní terén.

10. Přispívej na úpravu trailů – Tvůj příspěvek pomůže zlepšit služby a údržbu trailů.

Tak kam to bude?

Doufáme, že jsme ti pomohli vybrat lokalitu, kam se vydáš zažít skvělé chvíle buď s kamarády nebo s rodinou. Ať už se vydáš kamkoliv, nezapomeň na předchozí rady jak se chovat v bikeparku. Jízda po trailech je krásný adrenalinový sport, při kterém vyplavíš hodně endorfinů a vykouzlí ti úsměv na tváři. Tak co, kam vyrazíš?